top of page
  • Writer's pictureCentrespace Team

Brendon Lodge Marlow

Updated: Nov 17, 2023

The renovation of this 1980s home undertaken by Napier Clarke Architects added additional living space and an imporved asthetic of the family home using sustainable & contemporary measures.





“The form of the roof was influenced by the need to create taller ceilings than the existing, transitioning from old to new without a step at the interface," says Steven Clarke of Napier Clarke Architects. "It rises to a point on one side to give privacy from the neighbours and then drops on the other to reduce window size and solar glare. The result is a simple but elegant exposed structure, which, we hope, lifts both the spirit and roofline!”


The central diagonal beam, which runs from the highest to the lowest points of the new section, is 8.2 metres long. The challenge was to find a way to support the roofline, set at two different pitches, without any intermediate posts. The solution was to sandwich a steel plate between two slimmer Douglas Fir beams, fulfilling the required load-bearing capacity without creating a bulky aesthetic.


The minimalist clean lines and outstanding finish inspired by the Douglas Fir beams creates for an exceptional and functional family living space.

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page